Overtreding in het verkeer: betaalt uw verzekeraar de schade wel?

Wie in het verkeer een misdrijf pleegt en een ongeluk krijgt, moet de schade zelf betalen. Maar ook bij roekeloos rijgedrag kan de verzekeraar de schade op de bestuurder verhalen. Daarnaast zijn de straffen een stuk strenger geworden.

Nieuws
Datum: 10-02-2020

Het aantal verkeersslachtoffers is in 2018 gestegen met 11%. Mede hierdoor heeft de Eerste Kamer eind vorig jaar een wetsvoorstel aangenomen waardoor ernstige verkeersovertredingen strenger worden bestraft.

Roekeloos gedrag

Het gaat dan om roekeloos rijgedrag zoals door rood rijden, een mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden en (grove) snelheidsovertredingen. Zelfs als dit niet tot een ongeluk leidt, kan de bestuurder tot zes maanden celstraf krijgen.

Misdrijven

Ook de straffen van misdrijven – zware strafbare feiten – worden strenger. Hieronder vallen onder andere rijden onder invloed en doorrijden na een ongeluk. De rechter kan hiervoor bij de eerste veroordeling nu een jaar celstraf opleggen.

Meerdere overtredingen

Overtreedt een bestuurder meerdere regels? Bijvoorbeeld door bewust door rood te rijden, de maximumsnelheid te overtreden en tegen de verkeersrichting in te rijden? Dan kan de straf oplopen tot twee jaar cel. Gebeurt er ook nog een (ernstig) ongeluk? Dan is dat zelfs zes jaar.

Autoverzekering

Verzekeraars zullen in zo’n geval de schade verhalen op de bestuurder die het strafbare feit heeft gepleegd. Ook als het ongeluk niet door diens toedoen is ontstaan. Dit geldt niet alleen als er sprake is van een misdrijf, maar vaak ook bij roekeloos gedrag. Verzekeraars kunnen dit over het algemeen makkelijk herkennen en bewijzen.

Hoge claim

Zeker als er sprake is van letselschade kan die claim oplopen tot honderdduizenden euro’s. In zo’n geval lopen bestuurders die een strafbaar feit plegen het risico op een persoonlijk faillissement. Is er sprake van een misdrijf, dan krijgen zij tevens een strafblad.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.