WOZ-beschikking goed controleren

De kans is groot dat de WOZ-waarde van uw huis aanzienlijk hoger is dan vorig jaar. Dat betekent niet alleen dat u meer onroerendezaakbelasting moet betalen, maar ook dat andere lasten zoals de waterschapsheffing omhoog gaan. Daarom kan het lonen om te controleren of de gemeente haar werk wel goed heeft gedaan.

Nieuws
Datum: 19-03-2020

Voor de WOZ-waarde vergelijkt de gemeente uw woning met andere huizen bij u in de buurt. De waarde wordt meestal bepaald op basis van de prijs van vergelijkbare huizen die onlangs zijn verkocht. Als de gemeente haar werk goed heeft gedaan, heeft bezwaar aantekenen meestal geen zin. Maar klopt de vergelijking niet, dan is het verstandig om een bezwaarschrift in te dienen.

Bezwaar aantekenen

Bent u het niet eens met de beschikking van de gemeente? Dan moet u binnen zes weken na ontvangst schriftelijk bezwaar aantekenen. U moet uw bezwaar goed onderbouwen, bijvoorbeeld door aan te tonen dat de huizen waarmee uw woning is vergeleken een andere inhoud, oppervlakte of ligging hebben.

U kunt hiervoor gebruik maken van het taxatieverslag van de gemeente. In dit verslag kunt u zien met welke woningen uw huis is vergeleken. U kunt het verslag opvragen via de website van uw gemeente.

Taxeren

Hoe groter de verschillen tussen uw woning en de huizen waarmee deze is vergeleken, hoe groter de kans dat uw bezwaar wordt gehonoreerd. Uiteraard kunt u ook een taxatierapport laten opstellen of gebruik maken van een recent taxatierapport.

Vergelijkbare woningen

U kunt uw bezwaar ook onderbouwen met de verkoopprijs van een vergelijkbare woning die onlangs is verkocht. Als deze aanzienlijk lager is dan de waarde die de gemeente aan uw huis toekent, is de kans groot dat uw bezwaar ontvankelijk is.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over dit bericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.